יום שלישי, 20 באוגוסט 2013

גם באיכות החלב. הגודל קובע.

שווייץ ידועה באיכות מוצריה. כאשר אנו חושבים על שוקולד שוויצרי, שעונים, אולר שוויצרי או פריטים אחרים, אנחנו תמיד חושבים על איכות. לכן, אין זו הפתעה שהחלב השוויצרי הוא באיכות הגבוהה ביותר בעולם.

המאפיין העיקרי לבדיקת איכות החלב הוא ספירת תאים סומאטיים (SCC) המעידים על בריאות העטין וכן על רווחת הפרה ותזונתה. הספירה מושפעת גם ממחזורי ההמלטה, עונות השנה ומחזורי החליבה. התקן בישראל כמו התקן האירופאי מתיר מקסימום של 400,000 SCC למיליליטר חלב. רפתות המציגות ביצועים טובים מתוגמלות במחיר החלב ואילו רפתות עם ספירה גבוהה של SCC, נקנסות. כך למשל, על פי תקנון איכות החלב בישראל, רפת אשר ממוצע ה-SCC שלה עד 220,000 זוכה בפרס ובתוספת כספית מעל מחיר המטרה, ואילו רפת עם ממוצע SCC מעל 280,000 נקנסת ומקבלת תשלום נמוך ממחיר המטרה. תמריצים דומים ניתנים במדינות רבות, ואכן ברוב המדינות בעולם מייצרים כיום חלב באיכות שבין 200,000 SCC לבין 300,000 SCC. מדינה אחת חורגת באופן ניכר מין הממוצע: בשווייץ ממוצע ה-SCC עומד על 100,000 בלבד!

איך השוויצרים מייצרים חלב באיכות הגבוהה ביותר בעולם? הסוד הוא בגודל. עדרי הפרות בשווייץ הם הקטנים ביותר - רק 17 פרות חולבות בממוצע בעדר. המספרים במדינות אחרות גדולים בהרבה: באירלנד 40 פרות בממוצע בעדר, בגרמניה 50, באיטליה 67, בקנדה 76, באנגליה 116, בארה"ב 187, בישראל כ-250, ובניו זילנד 400 פרות בממוצע בעדר. עדרים קטנים מאפשרים טיפול אישי וצמוד וחיי רווחה טובים יותר לבעלי החיים והתוצאה ניכרת בחלב.

אגב, בישראל 60% מתנובת החלב מגיעה ממשקים שיתופיים עם עדרים גדולים, המונים כל אחד בממוצע 350 פרות חולבות, וכ-38% מתנובת החלב מיוצרים ברפתות משפחתיות המונות בממוצע 60 פרות כל אחת. ואכן על פי נתוני מועצת החלב, פרות ממשקים משפחתיים הנהנות מיחס אישי, מניבות חלב עשיר יותר בשומן מאשר פרות ברפתות שיתופיות גדולות. עוד תמורה בעד הטיפול.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה