יום שני, 27 באוקטובר 2014

גבינת סתיו "עייפה" או משהו שלא ידעתם על גורגונזולה

עם בוא הסתיו, תמה עונת הרעייה בהרי האלפים, ועדרי הפרות שבים מנדידת הקיץ אל הכפרים והרפתות. הגיע זמנה של גבינת סטרקינו Stracchino, שפרוש שמה בפשטות "עייפה".


סטראקינו היא גבינה מסורתית מחלב פרות והיא מוכרת כבר מהמאה ה-9. הגבינה אופיינית לאזורי צפון איטליה: לומברדיה, פיימונטה ו-וונטו. אין לה קליפה והמרקם רך מאוד, שמנתי ובדרך כלל טעמה מעודן. שמה של הגבינה נובע מהמילה stracca שמשמעותה "עייף", משום שהיא מיוצרת מחלב פרות "עייפות" היורדות בסתיו מהמרעה האלפיני. הגבינה נצרכת כשהיא טרייה וצעירה וזו הסיבה שאינה מיובאת ארצה.

בעיירה גורגונזולה לא הרחק ממילאנו, פעל במאה ה-11 פונדק אשר משך אליו לקוחות רבים בזכות גבינת הסטראקינו המשודרגת שלו. האגדה מספרת כי הפונדקאי גילה כי גבינת סטראקינו ששכבה אצלו במרתף העלתה עובש ובמקום להשליכה לפח הוא החליט להגישה לאורחים הנלהבים, וכל השאר היסטוריה. ואכן גורגונזולה דולצ'ה היא למעשה סטראקינו כחולה מובחלת.

הגוגונזולה דולצ'ה מתאימה לתבשילים כמו גראטן, כרוטב לפסטה, כתוספת לפיצה או להמבורגר. היא מפתיעה על תאנים או על פוקצ'ה עם מעט דבש. נפלאה עם יין ריפאסו או למברוסקו.